OM BRUKSLJUS

SVENSKA BRUKS­LJUS

Jag heter Karin Pysander och driver Svenska Bruksljus i Sandviken; ett litet nischat ljusmakeri med inriktning på historiska ljusmodeller.
Min kollektion Aftonroljusär ett fristående koniskt ljus på fot; en klassisk ljusmodell från c:a 1800 talets mitt.

Mitt stora intresse för stearinljus inleddes i en liten museibutik tack vare två vackert smidda väggljusstakar. Ljusstakarna inhandlades och efter några år av hög ljuskonsumtion väcktes idén att själv börja tillverka ljus.
Det nyförvärvade intresset senare i livet ledde spontant till behov av nya utmaningar vilket resulterade i ”Svenska Bruksljus”.

Mitt intresse för kultur-och industrihistoria samt miljö avspeglas i mitt val av ljusmassa, ljusens utformning och dekoration.
Ljusen är tillverkade av 100 % stearin; en förnyelsebar råvara. Gjutformarna är tillverkade av bleckplåt (förtennad tunn järnplåt) efter en klassisk modell från mitten på 1800-talet.
Ljusen säljs med eller utan dekorband. De traditionellt mönstrade banden är lätt avtagbara när ljusen ska tändas. Banden är utvalda utifrån aktuella årstider och högtider.

Min ambition är att hemsidan med både historik och information om sortimentet ska intressera & inspirera och att de historiska ljusmodellerna åter får komma fram i rampljuset.

För mig står stearinljusen för tradition, eftertanke och romantik. Likt vackra bruksföremål sprider ljusen sitt stämningsfulla sken när skymningen faller.
Att blicka in i den milda och vänliga lågan skänker stillhet och ro.

Min förhoppning är att Aftonroljusenfår sprida sitt traditionella, miljövänliga och rogivande sken vardag som fest.

Så välkomna till Svenska Bruksljus. För privatpersoner finns en kontaksida till våra återförsäljare.


Med Ljusa Brukshälsningar,

Karin Pysander