OM VÅRA LJUS

Ljusmodell

Vårt sortiment består av kollektionen ”Aftonroljus”. Det är ett fristående konformat ljus på fot efter en klassisk ljusmodell från mitten på 1800-talet.

Material

Ljusen är tillverkade av 100 % rent stearin; en förnyelsebar råvara som klassas som miljöprodukt. Ljusvekarna består av platt treflätad behandlad bomull för bästa lys och brinnegenskaper. För ytterligare information. Se ”Fakta, Råd & Tips”.

Lite info om vår gjutning

♦ Stearinljusen gjuts i handgjorda formar av bleckplåt (tunn förtennad järnplåt).  Se bild ovan.

♦ Gjutformarna placeras med spetsen nedåt i en specialgjord ställning.

♦ Vekarna träs igenom formarna och fästs i båda ändar av särskilda hållare.

♦ Smält flytande stearin (65°-75°C) hälls i formarna.

♦ När ljusen svalnat något bildas en tunn stearinskorpa med fördjupning. I dagsläget sticks ett hål genom skorpan och nytt flytande stearin fylls på. Proceduren upprepas några gånger för att minimera hålrum inuti ljusen.

♦ Ljusen plockas upp ur formarna då de stelnat och kallnat.

♦ Avslutningsvis bearbetas ljusen för hand. Vi smälter bl.a. av undersidan på ljusen så att de därmed står stadigt.

 

Ljusstorlekar & Brinntid

Aftonroljusen finns i 6 st. olika storlekar. Se bild ovan. Det kortaste ljuset har en höjd på ca 23 cm med en lite mer nätt och platt fot vars diameter är 9 cm. Övriga ljusstorlekar har lite högre och bredare fötter. Observera att följande mått är riktvärden. Variationer kan förekomma.

Höjd (cm)
Fot (diameter cm)
Brinntid
23 9 25
24 10 25
30 11 30
35 11,5 35
40 12 38
55 12 50

 Säkerhetsråd

Under respektive ljus finns en etikett med säkerhetsråd. För ytterligare information se Råd & Tips.

Ljusdekoration

Ljusen är dekorerade med traditionellt mönstrade band; utvalda utifrån aktuella årstider och högtider liksom inspirerade av olika kultur och industrihistoriska miljöer. Banden är lätt avtagbara när ljusen ska tändas. För ytterligare säkerhetsråd se under Tips & Råd.

Ljusfat

För att ytterligare förstärka ljusens karaktär tillhandahåller vi för tillfället speciellt utvalda ljusfat. Se bild nedan. Ljusfatet med diameter 10 cm passar till ljusen 23 och 24 cm och övriga fat passar resten av ljusstorlekarna.  Vår ambition är att utöka sortimentet med ljusfat framöver.

OBS! Vi rekommenderar att ljusfaten placeras på ett värmetåligt och eldfast underlag.

Det ska kännas tryggt att tända stämningsfulla ljus!