OM BRUKSLJUS

SVENSKA BRUKS­LJUS

Jag heter Karin Pysander och tillsammans med min make Stefan driver jag sedan slutet av 2014 Svenska Bruksljus; ett familjeföretag som gjuter traditionella stearinljus för hand. Tidigare har jag varit yrkesverksam som audionom inom hörselvården.

Mitt stora intresse för ljus inleddes i en liten museibutik tack vare två vackert smidda väggljusstakar. Ljusstakarna inhandlades och efter några år av hög ljuskonsumtion väcktes idén att själv börja tillverka ljus. Det nyförvärvade intresset senare i livet ledde spontant till behov av nya utmaningar vilket resulterade i ”Svenska Bruksljus”.

Mitt intresse för kultur-och industrihistoria, natur samt miljö avspeglas i mitt val av ljusmassa, ljusens utformning och dekoration. Ljusen är tillverkade av 100 % stearin; en förnyelsebar råvara. Gjutformarna är tillverkade av bleckplåt (förtennad tunn järnplåt) efter en klassisk modell från mitten på 1800-talet. Ljusen är dekorerade med traditionellt mönstrade band vilka är lätt avtagbara när ljusen ska tändas. Banden är utvalda utifrån aktuella årstider och högtider liksom inspirerade av olika kultur- och industrihistoriska miljöer.

Min ambition är att hemsidan med både historik och information om produkterna ska stimulera, intressera och inspirera; att det traditionella ska skapa en inre längtan efter aftonroljus som jag valt att kalla kollektionen.

För mig står stearinljusen för tradition, romantik och eftertanke. Likt vackra bruksföremål sprider ljusen sitt stämningsfulla sken när skymningen faller.
Att blicka in i den milda och vänliga lågan skänker stillhet och ro.

Min förhoppning är att bruksljusen får sprida sitt traditionella, miljövänliga och rogivande sken vardag som fest.

Med Ljusa Brukshälsningar

Karin Pysander